گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر؛

انرژی‌های تجدیدپذیر بیش از ۹۰ درصد از ظرفیت توسعه برق جهان را به خود اختصاص دادند/ نیاز جهان به رشد ۱۶.۶ درصدی برای تحقق چشم‌انداز ۲۰۳۰

انرژی‌های تجدیدپذیر بیش از ۹۰ درصد از ظرفیت توسعه برق جهان را به خود اختصاص دادند/ نیاز جهان به رشد ۱۶.۶ درصدی برای تحقق چشم‌انداز ۲۰۳۰

آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA) در گزارش جدید خود اعلام کرد که در سال ۲۰۲۴، ظرفیت جهانی تولید برق از منابع تجدیدپذیر به ۴۴۴۸ گیگاوات رسیده و رشد سالانه ۱۵.۱ درصدی را ثبت کرده است. با این حال، برای دستیابی به هدف سه‌برابر کردن ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر تا ۲۰۳۰، رشد سالانه باید به ۱۶.۶ درصد افزایش یابد.

به گزارش چشم‌انداز انرژی به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو، آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA) اعلام کرد که انرژی‌های تجدیدپذیر با افزودن ۵۸۵ گیگاوات ظرفیت جدید، بیش از ۹۰ درصد از توسعه ظرفیت برق جهان را به خود اختصاص داده‌اند.

آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA) در گزارش اخیر خود تحت عنوان «آمار ظرفیت تجدیدپذیر ۲۰۲۵» اعلام کرد که در سال ۲۰۲۴، ظرفیت جهانی تولید برق از منابع تجدیدپذیر به ۴۴۴۸ گیگاوات رسید که این میزان رشد چشمگیر و به نوعی رکوردشکنی در این حوزه است. این افزایش شامل ۵۸۵ گیگاوات ظرفیت جدید است که ۹۲.۵ درصد از کل گسترش ظرفیت برق جهان را به خود اختصاص داده و نشان‌دهنده نرخ رشد سالانه ۱۵.۱ درصد است.

اگرچه این ارقام از پیشرفت قابل توجه در حوزه انرژی پاک حکایت دارند، اما به گفته این گزارش، جهان هنوز با هدف سه‌برابر کردن ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰ که در کنفرانس اقلیم دبی(COP28) تعیین شده، فاصله دارد. برای تحقق این هدف، رشد سالانه باید از سال ۲۰۲۵ به بعد به ۱۶.۶ درصد افزایش یابد.

در این گزارش، بیشترین سهم از افزایش ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر به قاره آسیا اختصاص یافته است. چین با افزودن ۲۷۸ گیگاوات تنها در سال ۲۰۲۴، سهمی نزدیک به ۶۴ درصد از ظرفیت جدید جهانی را به خود اختصاص داده است. در رتبه‌های بعدی کشورهای هند، ایالات متحده و چند کشور آسیایی و آفریقایی مانند اندونزی، اتیوپی و پاکستان قرار دارند. آمریکای مرکزی و حوزه کارائیب کمترین سهم را در این افزایش ظرفیت داشته و تنها ۳.۲ درصد از ظرفیت افزوده‌شده را تأمین کرده‌اند. کشورهای عضو G7 به‌طور کلی ۱۴.۳ درصد و کشورهای G20 بالغ بر ۹۰ درصد از ظرفیت جدید را در سال ۲۰۲۴ به ثبت رسانده‌اند.

در بین منابع انرژی تجدیدپذیر، انرژی خورشیدی با رشد ۳۲.۲ درصدی و افزودن ۴۵۱.۹ گیگاوات بیشترین نقش را در توسعه ظرفیت‌های جدید ایفا کرده است. چین و هند به ترتیب با ۲۷۸ و ۲۴.۵ گیگاوات پیشتاز این بخش بوده‌اند. پس از آن، انرژی بادی با مجموع ظرفیت ۱۱۳۳ گیگاوات قرار دارد، هرچند که نرخ رشد آن نسبت به سال گذشته کمی کاهش یافته است. در بخش انرژی آبی، ظرفیت به ۱۲۸۳ گیگاوات رسیده و کشورهای چین، اتیوپی، نپال، ویتنام و تانزانیا رشد محسوسی داشته‌اند. همچنین، انرژی زیست‌توده با افزایش ۴.۶ گیگاوات نسبت به سال گذشته جهشی دوباره را تجربه کرده است.

ظرفیت برق خارج از شبکه (off-grid)، به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه، تقریباً سه‌برابر شده و به ۱۴.۳ گیگاوات رسیده که بخش عمده آن از انرژی خورشیدی تأمین می‌شود.

فرانچسکو لاکمرا، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر، در واکنش به این گزارش گفت که رشد سالانه انرژی‌های تجدیدپذیر نشان‌دهنده اقتصادی بودن، در دسترس بودن و پتانسیل بالای این منابع است، اما همچنان با چالش‌های جدی مانند شکاف‌های منطقه‌ای و زمان محدود تا سال ۲۰۳۰ روبه‌رو هستیم. او از دولت‌ها خواست که از فرصت دور سوم تعهدات تعیین‌شده ملی (NDCs 3.0) برای تعریف برنامه‌ای روشن و عملیاتی در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر استفاده کنند و همکاری‌های جهانی به‌ویژه برای حمایت از کشورهای جنوب جهانی را تقویت کنند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز ضمن استقبال از این دستاورد جهانی اظهار داشت: انرژی‌های تجدیدپذیر در حال پایان دادن به دوران سوخت‌های فسیلی هستند. این رشد بی‌سابقه در حال ایجاد شغل، کاهش هزینه انرژی و پاک‌تر کردن هوای ما است، اما این گذار باید سریع‌تر و عادلانه‌تر باشد تا همه کشورها بتوانند از انرژی ارزان و پاک بهره‌مند شوند.

لینک کوتاه شده : Energyhorizon.ir/n/3fe41

نظر شما

Captcha  
به روزرسانی کد