گزارش رسمی وزارت نیرو از افت بازدهی نیروگاههای برقآبی کشور
تولید نیروگاههای برقآبی ایران به زیر ۵ درصد سبد انرژی کشور رسید

در پی کاهش بارندگی و کاهش سطح آب سدها، سهم نیروگاههای برقآبی از تولید برق کشور بهطور محسوسی کاهش یافته است. دادههای رسمی نشان میدهد که این نیروگاهها در سالهای اخیر با افت ظرفیت تولید مواجه بودهاند و ادامه روند خشکسالی میتواند چالشهای بیشتری برای تأمین پایدار برق کشور ایجاد کند.
به گزارش چشمانداز انرژی به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو ، با کاهش بارندگی و خشکسالی گسترده در سال آبی جاری، سهم نیروگاههای برقابی از تأمین برق کشور که در شرایط مطلوب میتوانست تا ۱۵ درصد در لحظه برسد، اکنون به حدود ۵ درصد کاهش یافته است. در سال آبی جاری که از مهرماه آغاز شده، کاهش قابلتوجه بارندگیها و آورد آب به ویژه در حوضه کارون بزرگ، شرایط را بحرانی کرده است. برآوردها نشان میدهد که ورودی آب به این حوضه نسبت به سال گذشته (که خود نیز خشک بود) حدود ۳۴ درصد کاهش یافته است. در حالی که سال گذشته ۱۴.۸ میلیارد متر مکعب ورودی آب ثبت شد، این رقم امسال به ۹.۸ میلیارد متر مکعب خواهد رسید.
تأمین برق کشور همانند بسیاری از نقاط جهان از طریق روشهای متنوعی انجام میشود؛ از جمله نیروگاههای سیکل ترکیبی، حرارتی، خورشیدی، بادی، اتمی و برقابی. در این میان، نیروگاههای برقابی اگرچه سهمی کوچکتر دارند، اما به دلیل ویژگیهایی چون استهلاک پایین و امکان ورود و خروج سریع به مدار تولید، از اهمیت بالایی برخوردارند.با وجود مزایای متعدد، نیروگاههای برقابی با محدودیتهایی نیز مواجهاند؛ از جمله هزینه بالای احداث و وابستگی شدید به منابع آبی. به همین دلیل، در سالهای پرباران این نیروگاهها در زمان پیک مصرف تابستان، تا ۱۵ درصد از نیاز لحظهای برق کشور را تأمین کردهاند، اما در شرایط خشکسالی، این سهم به حدود ۵ درصد کاهش یافته است.بر اساس ساختار بهرهبرداری، اولویت نخست نیروگاههای برقابی تأمین آب شرب، کشاورزی، صنعت و محیط زیست در پاییندست سدهاست، و تأمین برق در اولویت دوم قرار دارد. تنها برخی از سدها مانند کارون ۳، کارون ۴، مسجدسلیمان و رودبار وظیفهای جز تأمین برق ندارند.
با این حال، وزارت نیرو در تلاش است تا با مدیریت مصرف و ذخیرهسازی منابع آبی در فصول سرد، ظرفیت تولید نیروگاههای برقابی برای پیک تابستانی حفظ شود. قابل توجه اینکه، ۷۵ تا ۸۵ درصد انرژی برقابی کشور از حوضه کارون بزرگ تأمین میشود و این منطقه نقش کلیدی در حفظ تعادل تولید برقابی ایفا میکند.
در حال حاضر، ۱۲٬۲۵۵ مگاوات ظرفیت نصبشده در نیروگاههای برقابی کشور وجود دارد و از میان ۶۳ واحد بزرگ برقابی، ۶۰ واحد با ظرفیت ۱۰٬۸۰۰ مگاوات وارد مدار شدهاند و ۵ تا ۶ واحد باقیمانده نیز تا پایان خرداد به شبکه سراسری خواهند پیوست.
لینک کوتاه شده : Energyhorizon.ir/n/d157a
نظر شما