
مدیرعامل بورس انرژی ایران از برنامه انتشار گواهی برق تجدیدپذیر (REC) در سال جاری خبر داد. وی با اشاره به رشد چشمگیر معاملات برق سبز در بورس انرژی، گفت انتشار این گواهی میتواند نقش مؤثری در توسعه بازار انرژیهای پاک و تأمین مالی پروژههای تجدیدپذیر ایفا کند. همچنین اقدامات لازم برای صادرات برق از طریق بورس انرژی در حال پیگیری است. گواهی برق تجدیدپذیر ابزاری برای شفافسازی، تسهیل سرمایهگذاری و توسعه تجارت برق سبز در بازار داخلی و بینالمللی محسوب میشود.
به گزارش چشمانداز انرژی به نقل از ایرنا، علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی ایران، از برنامههای این نهاد برای تقویت ابزارهای مالی در حوزه انرژیهای پاک خبر داد و گفت: «در سال گذشته تابلوی برق سبز در بورس انرژی راهاندازی شد و تا ۲۵ اسفند ۱۴۰۳، بالغ بر ۶۶۴ میلیون کیلوواتساعت برق به ارزش بیش از ۲۶۰۰ میلیارد تومان در این تابلو معامله شده است.»
وی با اشاره به رشد چشمگیر این بازار افزود: «در مقایسه با سال پیش از آن، بازار برق سبز رشد ۱۰۸ درصدی از نظر حجم و ۲۵۵ درصدی از نظر ارزش را تجربه کرده که نشاندهنده پایداری و جذابیت روزافزون این بازار است.»
نقوی با بیان اینکه انتشار گواهی برق تجدیدپذیر در اولویت اقدامات سال ۱۴۰۴ قرار دارد، توضیح داد: «دستورالعمل مربوط به این گواهیها در اواخر بهمنماه سال گذشته از سوی وزارت نیرو ابلاغ شد و با طی شدن فرایند پذیرش، زمینه بهرهبرداری از ظرفیت این ابزار در بازار فراهم خواهد شد.»
توسعه تأمین مالی و همکاری با بانکها
مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به اهمیت تأمین مالی در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، از مذاکرات انجامشده با چند بانک برای راهاندازی چارچوب همکاری مشترک در این زمینه خبر داد و گفت: «هدف ما ایجاد سازوکارهایی برای تأمین مالی پروژههای تجدیدپذیر در بستر بورس انرژی است.»
گواهی صرفهجویی و پروژههای کاهش مصرف
نقوی همچنین به رونق معاملات گواهی صرفهجویی اشاره کرد و اظهار داشت: «تا پایان سال ۱۴۰۳، در مجموع هفت میلیون ساعت صرفهجویی برق خشک و ۸.۷ میلیون کیلوواتساعت برق غیرخشک در بورس معامله شده است.»
وی ادامه داد: «چهار پروژه برای تخصیص این گواهیها در بورس پذیرفته شدهاند که بیشتر آنها به جایگزینی چراغهای پرمصرف در مراکز درمانی دانشگاههای علوم پزشکی در استانهایی مانند چهارمحال و بختیاری، اصفهان، مازندران، یزد و کردستان مربوط میشود. تاکنون مجموعاً ۲.۳ میلیارد کیلوواتساعت صرفهجویی در این پروژهها امکانپذیر شده است.»
بستر صادرات برق در بورس آماده است
در خصوص صادرات برق، مدیرعامل بورس انرژی با بیان اینکه زیرساختهای فنی لازم فراهم شده، گفت: «در برنامه هفتم توسعه، امکان صادرات برق توسط بخش غیردولتی پیشبینی شده است. با همکاری توانیر و نیروگاههای تجدیدپذیر میتوان صادرات برق از طریق بورس انرژی را نیز اجرایی کرد.»
وی افزود: «هرچند هنوز صادراتی انجام نشده، مذاکراتی با بورس ترکیه، عراق و افغانستان صورت گرفته و واردکنندگانی از ترکیه برای خرید برق اعلام آمادگی کردهاند. برای تحقق این مهم، هماهنگی با توانیر و اتصال شبکهها ضروری است و بورس انرژی محدودیتی برای صادرات برق ندارد.»
به گزارش چشمانداز انرژی، صدور گواهی برق تجدیدپذیر (REC) نهتنها شفافیت در زنجیره تولید و مصرف انرژی پاک را افزایش میدهد، بلکه بستری برای جذب سرمایهگذاری، تسهیل صادرات برق سبز، و ایجاد انگیزه اقتصادی برای تولیدکنندگان این نوع برق فراهم میکند. این گواهیها به شرکتها و صنایع امکان میدهند با خرید آنها، در مسیر کاهش ردپای کربن و دستیابی به اهداف توسعه پایدار گام بردارند و نقش فعالی در گذار به اقتصاد سبز ایفا کنند.
لینک کوتاه شده : Energyhorizon.ir/n/c073b
نظر شما