اعلام نرخ پایه خرید تضمینی برق نیروگاههای غیر دولتی خورشیدی و بادی با ظرفیت حداکثر ۱۰ مگاوات
افزایش ۵۳ درصدی نرخ خرید برق خورشیدی و ۸۵ درصدی بادی

وزیر نیرو با ابلاغ ضوابط و نرخ خرید تضمینی برق از نیروگاههای تجدیدپذیر غیردولتی خورشیدی و بادی، نرخهای جدید را برای ظرفیتهای مختلف در سال ۱۴۰۴اعلام کرد. نرخهای جدید خرید تضمینی برق به طور قابل توجهی افزایش یافته و از جمله اقدامات جدید میتوان به خرید تضمینی برق خورشیدی از نیروگاههای خورشیدی برای حمایت از اقشار کمدرآمد اشاره کرد.
به گزارش چشمانداز انرژی به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو، با ابلاغ ضوابط و نرخهای جدید خرید تضمینی برق از سوی وزیر نیرو، شرایط تازهای برای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور فراهم شده است. بر اساس این ابلاغیه که در واپسین روزهای سال ۱۴۰۳ منتشر شد، نرخهای پایه خرید تضمینی برق از نیروگاههای خورشیدی، بادی، برقآبی کوچک و زیستتوده بهطور قابل توجهی افزایش یافته و دولت چهاردهم گامی عملی در جهت حمایت از سرمایهگذاران این حوزه برداشته است.این ابلاغیه که از سوی وزیر نیرو، عباس علیآبادی، به سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) ارسال شده، شامل تعیین نرخها و ضوابط اجرایی برای خرید تضمینی برق از نیروگاههای غیردولتی با ظرفیت حداکثر ۱۰ مگاوات در فناوریهای مختلف از جمله خورشیدی، بادی، برقابی و زیستتوده است.
نرخهای جدید خرید تضمینی برق خورشیدی و بادی؛ جهشی بیسابقه در حمایت از انرژیهای پاک
در بخش نیروگاههای خورشیدی و بادی با ظرفیت حداکثر ۱۰ مگاوات، نرخهای خرید تضمینی برق خورشیدی به شرح زیر اعلام شده است:
- نیروگاههای خورشیدی با ظرفیت ۲۰۰ کیلووات و کمتر: ۳۸,۲۰۰ ریال
- از ۲۰۰ کیلووات تا یک مگاوات: ۳۱,۵۰۰ ریال
- از یک تا ۱۰ مگاوات: ۲۸,۰۰۰ ریال
نرخهای جدید، نسبت به سال گذشته افزایشی چشمگیر داشتهاند؛ بهعنوان نمونه، نرخ خرید برق برای نیروگاههای خورشیدی کوچک از ۲۵,۰۰۰ به ۳۸,۲۰۰ ریال رسیده (افزایش ۵۳ درصدی) و برای نیروگاههای متوسط (۲۰ کیلووات تا ۱ مگاوات) از ۲۲,۰۰۰ به ۳۱,۵۰۰ ریال افزایش یافته است (افزایش ۴۳ درصدی).
در حوزه نیروگاههای بادی نیز جهش قابل توجهی مشاهده میشود. نرخ خرید تضمین برق بادی برای ظرفیتهای ۲۵۰ کیلووات تا یک مگاوات از ۱۷,۰۰۰ به ۳۱,۵۰۰ ریال (افزایش ۸۵ درصدی) و برای ظرفیتهای یک تا ۱۰ مگاوات به ۲۸,۰۰۰ ریال رسیده است. همچنین نرخ خرید برق برای نیروگاههای بادی کوچکتر (۲۵۰ کیلووات و کمتر) از ۲۲,۵۰۰ به ۳۸,۲۰۰ ریال افزایش یافته که معادل رشد ۷۰ درصدی است.
بر اساس این ابلاغیه، سرمایهگذاران ملزم به رعایت الزامات فنی برای اتصال به شبکه هستند. همچنین هزینههای توسعه شبکه برای نیروگاههایی که بر روی انشعاب احداث نمیشوند، بر عهده سرمایهگذار خواهد بود.
از دیگر مشوقهای در نظر گرفتهشده، میتوان به ضریب تشویقی ۱.۲ برای خرید برق از نیروگاههای خورشیدی مشمول طرحهای حمایتی (اقشار کمدرآمد و مدارس توسط خیرین) اشاره کرد که نرخ خرید را تا ۴۵,۸۴۰ ریال افزایش میدهد.
افزایش نرخ خرید برق نیروگاههای برقآبی کوچک و زیستتوده
در بخش نیروگاههای برقآبی کوچک با ظرفیت حداکثر ۱۰ مگاوات، نرخهای جدید خرید تضمینی برق به تفکیک فناوری به این شرح اعلام شدهاند:
- فناوری روی خطوط انتقال (دوره احداث ۱۲ ماهه): ۲۵,۳۰۰ ریال
- فناوری جریانی (دوره احداث ۱۸ ماهه): ۳۴,۰۰۰ ریال
این نرخها نیز نسبت به سال قبل رشد قابل توجهی داشتهاند؛ نرخ خرید برق نیروگاههای برقابی با فناوری خط انتقال از ۱۵,۰۰۰ به ۲۵,۳۰۰ ریال (افزایش ۶۹ درصدی) و برای نوع جریانی از ۱۹,۰۰۰ به ۳۴,۰۰۰ ریال (افزایش ۷۹ درصدی) رسیده است.
در خصوص نیروگاههای زیستتوده نیز نرخهای جدید بهتفکیک فناوری به شرح زیر تعیین شدهاند:
- فناوری لندفیل با حداکثر دوره مجاز احداث ۱۲ ماه،: ۲۵,۰۰۰ ریال (افزایش ۸۵ درصدی نسبت به نرخ ۱۳,۵۰۰ ریال سال گذشته)
- فناوریهای بیوشیمیایی مانند هاضم بیهوازی با حداکثر دوره مجاز احداث ۲۴ ماهه : ۳۶,۸۵۰ ریال (افزایش ۶۹ درصدی نسبت به ۲۱,۸۰۰ ریال)
- فناوریهای ترموشیمیایی مانند زبالهسوزی، گازیسازی و پیرولیز با حداکثر دوره مجاز احداث ۳۰ ماهه : ۵۵,۵۰۰ ریال (افزایش ۸۵ درصدی نسبت به ۳۰,۰۰۰ ریال)
در این حوزه نیز قراردادهای نیروگاههای واقع در استانهای ساحلی و کلانشهرها مشمول ضریب تشویقی ۱.۲ خواهند بود و برخلاف نیروگاههای برقآبی، کاهش پلکانی نرخ خرید (در سالهای هشتم، دوازدهم و شانزدهم) شامل این دسته از نیروگاهها نخواهد شد.
سودآوری منطقی و جذاب برای سرمایهگذاران
بر اساس اعلام دفتر برنامه و بودجه ساتبا، نرخهای جدید با هدف تضمین سودآوری معقول برای سرمایهگذاران تنظیم شدهاند. حداقل نرخ بازده داخلی برای پروژهها به شرح زیر لحاظ شده است:
- خورشیدی و برقآبی: حداقل ۳۰ درصد
- بادی: حداقل ۳۲ درصد
- زیستتوده: حداقل ۲۸ درصد
این تصمیمها در چارچوب سیاستهای کلان کشور در زمینه انرژیهای پاک، توسعه پایدار، ایجاد اشتغال در مناطق کمبرخوردار و کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی اتخاذ شدهاند و نشاندهنده عزم جدی دولت در تقویت صنعت انرژی تجدیدپذیر هستند.
خرید تضمینی برق برای اقشار کمدرآمد:
در این ابلاغیه آمده است که ساتبا مجاز است نسبت به خرید تضمینی برق از نیروگاههای خورشیدی مشمول طرح حمایت از اقشار کمدرآمد با ظرفیت ۵ کیلووات به ازای هر مددجو و نیروگاههای خورشیدی انشعابی احداثشده توسط خیرین در مدارس و موسسات آموزشی به منظور تأمین هزینههای جاری، با ضریب ۱.۲ برابر نرخ خرید تضمینی اعلامشده، معادل ۴۵ هزار و ۸۴۰ ریال برای ظرفیت زیر ۲۰۰ کیلووات، اقدام کند.
وظایف ساتبا:
در همین راستا سید مهدی حسینی، مدیرکل دفتر برنامه و بودجه وزارت نیرو، اظهار داشت: «براساس این ابلاغیه، ساتبا موظف است نرخهای جدید خرید تضمینی برق از نیروگاههای تجدیدپذیر را اجرایی کرده و اقدامات لازم را جهت توسعه این حوزه انجام دهد. این تصمیم در راستای حمایت از سرمایهگذاران و توسعه پایدار صنعت برق کشور اتخاذ شده است.»
وی همچنین افزود: «نرخهای جدید برای خرید تضمینی برق نیروگاههای تجدیدپذیر بر اساس چارچوبهای اقتصادی مدون و با هدف ایجاد جذابیت اقتصادی معقول برای سرمایهگذاران این حوزه با حداقل نرخ بازده داخلی ۳۰ درصد تعیین شده است.»
لینک کوتاه شده : Energyhorizon.ir/n/5704c
نظر شما