گزارش آژانس بینالمللی انرژی؛
تجدیدپذیرها رکورد تقاضای برق در سال ۲۰۲۴ را جبران کردند

گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی نشان میدهد که با وجود افزایش شدید مصرف برق در سال ۲۰۲۴، رشد انتشار گازهای گلخانهای نسبت به گذشته کندتر شده است. توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، رشد خودروهای برقی و استفاده از فناوریهای پاک، نقش کلیدی در کاهش آلایندهها داشتهاند، اما تغییرات اقلیمی همچنان چالشی بزرگ باقی مانده است.
به گزارش چشمانداز انرژی به نقل از یورونیوز، آژانس بینالمللی انرژی در تازهترین گزارش خود اعلام کرده است که علیرغم افزایش شدید مصرف برق در سال ۲۰۲۴، انرژیهای تجدیدپذیر توانستهاند بخش قابلتوجهی از این رشد را جبران کنند. افزایش بیسابقه دمای هوا در بسیاری از نقاط جهان، بهویژه چین و هند، باعث شد نیاز به وسایل سرمایشی بهشدت بالا برود. این افزایش مصرف، همراه با گسترش حملونقل برقی، رشد صنایع انرژیبر و توسعه هوش مصنوعی، منجر به افزایش ۲.۲ درصدی تقاضای جهانی انرژی شد.
فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی، با اشاره به این روند میگوید: «در سال ۲۰۲۴، تقاضا برای همه سوختها و فناوریهای انرژی افزایش یافت. بیشترین سهم این رشد را منابع تجدیدپذیر داشتند و پس از آن، گاز طبیعی قرار گرفت. گسترش سریع انرژی خورشیدی، بادی، هستهای و خودروهای برقی موجب شد پیوند میان رشد اقتصادی و افزایش آلایندههای کربنی تضعیف شود.»
طبق گزارش آژانس، مصرف انرژی جهانی در سال ۲۰۲۴ با نرخ رشد ۲.۲ درصدی مواجه شد، درحالیکه رشد تولید ناخالص داخلی ۳.۲ درصد بوده است. این در حالی است که میانگین رشد سالانه مصرف انرژی در دهه گذشته حدود ۱.۳ درصد بوده است. این نشان میدهد که با وجود افزایش مصرف، روند کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی همچنان ادامه دارد.
چرخه معیوب گرمایش زمین و رشد مصرف انرژی
یکی از نگرانیهای مهمی که در گزارش سال ۲۰۲۵ آژانس بینالمللی انرژی به آن اشاره شده، رابطه معکوس افزایش دما و افزایش مصرف انرژی است. موجهای گرمای شدید در چین و هند، که نیاز به سیستمهای خنککننده را افزایش داد، عامل بیش از ۹۰ درصد از رشد مصرف زغالسنگ در سطح جهان بودهاند.درنتیجه، انتشار دیاکسیدکربن در سال ۲۰۲۴، با رشد ۰.۸ درصدی، به ۳۷.۸ میلیارد تن رسید. بااینحال، توسعه گسترده انرژیهای تجدیدپذیر از انتشار ۲.۶ میلیارد تن دیاکسیدکربن جلوگیری کرده است که معادل حدود ۷ درصد از کل انتشار جهانی این گاز است.
تحولات انرژی در اروپا
اروپا نیز در مسیر توسعه انرژیهای پاک، به پیشرفتهای قابلتوجهی دست یافته است. در سال ۲۰۲۴، سهم برق تولیدشده از انرژی خورشیدی و بادی در این قاره به ۲۸ درصد رسید که برای نخستینبار از مجموع سهم برق تولیدشده با زغالسنگ و گاز بیشتر شد. درمجموع، حدود نیمی از برق اروپا از منابع تجدیدپذیر تأمین شده است.
افزایش بارندگیها پس از خشکسالیهای سال ۲۰۲۳، به افزایش تولید برق آبی در این قاره کمک کرد. بااینحال، کاهش میزان وزش باد موجب شد در برخی مناطق، استفاده از سوختهای فسیلی افزایش یابد. باوجود رشد مصرف، انتشار دیاکسیدکربن ناشی از مصرف انرژی در اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۴، ۲.۲ درصد کاهش داشته است.
چشمانداز آینده
فاتح بیرول با اشاره به تغییرات کلیدی در بازار انرژی جهانی میگوید: «از کند شدن روند رشد تقاضا برای نفت در جهان تا گسترش خودروهای برقی و نقش روزافزون برق در اقتصاد، همگی روندهایی هستند که آژانس از قبل پیشبینی کرده بود و حالا در دادههای سال ۲۰۲۴ به وضوح دیده میشوند.»او تأکید کرد که در سالهای آینده، ادامه توسعه انرژیهای تجدیدپذیر و بهبود بهرهوری مصرف انرژی میتواند تأثیر بیشتری در کاهش انتشار آلایندهها داشته باشد. بااینحال، مقابله با تغییرات اقلیمی همچنان نیازمند سیاستگذاریهای جدی و سرمایهگذاری در فناوریهای پاک است.
لینک کوتاه شده : Energyhorizon.ir/n/e42ca
نظر شما