مدیر کل دفتر توسعه سامانه های مقیاس کوچک ساتبا اعلام کرد
سیستان و بلوچستان، هرمزگان، اصفهان و کرمان استان های پیشرو در نصب سامانه های خورشیدی
استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، اصفهان و کرمان جز استان های پیشرو در نصب سامانه خورشیدی بوده اند.
به گزارش چشم انداز انرژی به نقل از ساتبا، مدیر کل دفتر توسعه سامانه های مقیاس کوچک ساتبا گفت: به طور متوسط برای هر استان سهمیه ساخت 3000 تا 5000 سامانه خورشیدی 5 کیلوواتی درنظر گرفته شده که در این میان استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، اصفهان و کرمان جز استان های پیشرو در نصب سامانه خورشیدی بوده اند.
جعفر محمدنژاد سیگارودی در گفت و گو با خبرنگار ساتبا با اشاره به ساخت بیش از 5000 نیروگاه خورشیدی کوچک مقیاس تاکنون، افزود: حدود 4000 سامانه دیگر نیز در حال ساخت است. به طور متوسط برای هر استان سهمیه ساخت 3000 تا 5000 سامانه خورشیدی 5 کیلوواتی درنظر گرفته شده که برای برخی استان ها همچون سیستان و بلوچستان ساخت 15000 سامانه و یا در خوزستان تا 10 هزار سامانه با توجه به پتانسیل سرزمینی، سهمیه درنظر گرفته شده است.
وی اضافه کرد:در این میان استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، اصفهان و کرمان جز استان های پیشرو در نصب سامانه خورشیدی بوده اند. اگر در منابع اعتباری در اختیار استان ها اجازه بدهد، از منظر ساتبا محدودیتی در افزایش و پذیرش قراردادهای ساخت سامانه خورشیدی در استان ها وجود نخواهد داشت.
وی با اشاره به مبنای درنظر گرفته شده برای سهمیه بندی احداث سالانه 110 هزار سامانه خورشیدی در کل کشور، عنوان کرد: برای این مساله دو موضوع مدنظر قرار گرفت؛ نخست آنکه سطح توسعه یافتگی استان ها ، تعداد روستاهای کمتر توسعه یافته و دسترسی به پتانسیل خورشیدی مدنظر قرار گرفت . با این شرایط بیشترین سهمیه ساخت سامانه های خورشیدی به استان سیستان و بلوچستان، کرمان، خوزستان اختصاص یافت و با این شرایط درنظر گرفته شده حتی در استان های شمالی نیز نسبت به استان های کویر دارای پتانسیل بالا، سهمیه ساخت 1500 تا 2000 سامانه خورشیدی تخصیص یافته است.
وی با یادآوری برنامه ساخت 550 هزار سامانه خورشیدی 5 کیلوواتی طی 5 سال تشریح کرد: براساس ابلاغ مصوبه معاون اول ریاست جمهوری برای احداث 550 هزار سامانه خورشیدی 5 کیلوواتی طی 5 سال در سال گذشته و مبادله تفاهم نامه پنج جانبه با مشارکت نهادهای حمایتی شامل کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی، سازمان بسیج سازندگی و معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری و ساتبا برای احداث سالانه 110 هزار سامانه خورشیدی منابعی در بودجه سالیانه و از محل اعتبارات اشتغال زایی، پیش بینی و به بانک ها ابلاغ شده است تا اعتبارات به این نهادها برای ساخت اختصاص یابد.
وی ادامه داد: بانک مرکزی در سال نخست اجرای این طرح به پنج بانک شامل بانک های ملی، ملت، سپه، صادرات و تجارت، ابلاغ و تکلیف کرد تا منابع مالی مورد نیاز ساخت سامانه های خورشیدی در اختیار نهادهای حمایتی قرار دهد. در سال 1402 ، الزام پرداخت تسهیلات مذکور به همه بانک های عامل ابلاغ و شرط اخذ ضمانت برای ساخت نیروگاه های خورشیدی حذف شد تا قرارداد خرید تضمینی برق توسط ساتبا به عنوان تضمین مورد تایید بانک ها قرار گیرد.
محمدنژاد با بیان اینکه ساتبا بر رعایت اصول ساخت نیروگاه ها همچون استفاده از تجهیزات استاندارد و تایید صلاحیت های مالی و فنی شرکت های مشاور و پشتیبان سازنده نیروگاه ها نظارت می کند، عنوان کرد: تاکنون بیش از 50 شرکت سازنده و بومی دارای ای پی سی در استان ها از سوی ساتبا ارزیابی شده اند و در حال اجرای پروژه هستند. البته هر شرکت صاحب تجربه و متخصص در این زمینه می تواند پس از اخذ تاییدیه توسط ساتبا می تواند به تعداد این شرکت ها اضافه شود.
وی، اقدامات ساتبا برای تسهیل در ساخت سامانه های خورشیدی حمایتی ویژه اقشار محروم تحت پوشش نهادهای حمایتی را تشریح کرد و گفت: ساتبا برای تضمین بازپرداخت تسهیلات توسط خانواده های تحت پوشش نهادهای حمایتی کار بزرگی انجام داده است. نرخ خرید تضمینی برق برای خانواده های حمایتی به ازای هر کیلووات ساعت به 3000 تومان افزایش یافته است و به عبارتی دیگر در سال اول اجرای این طرح، خانواده های تحت پوشش، بدون هیچ آورده ای می توانند ضمن پرداخت اقساط تسهیلات دریافتی، درآمد ماهیانه 300 تا 450 هزار تومان کسب کنند که این میزان در سال های آینده به نحو چشمگیری افزایش می یابد. قرارداد خرید تضمینی ساتبا به گونه ای تضمین شده که هر سال این نرخ افزایش یابد بنابراین پیش بینی ها نشان می دهد که با این مدل مالی ، سرمایه این خانواده ها کمتر از سه سال بازگشت داشته باشند و خانواده ها در روز نخست صاحب نیروگاه خورشیدی شوند.
محمدنژاد ادامه داد: برای اینکه خانواده های حمایتی به منظور بازپرداخت وام با مشکل مواجه نشوند، درآمد این نیروگاه ها به دو بخش تقسیم خواهد شد، به این گونه که اقساط وام به صورت مستقیم توسط ساتبا از محل خرید تضمینی به حساب بانک واریز می شود و مابقی به حساب خانواده ها واریز می شود. از سوی ساتبا تاکید شده است این روند برای تمام خانواده های متقاضی سامانه های خورشیدی محقق شود.در این میان نهادهای حمایتی باید دو حساب مجزا شامل حساب بازپرداخت تسهیلات و حسابی به نام خانواده های تحت پوشش در زمان عقد قرارداد با خانواده ها به ساتبا اعلام کنند.
مدیرکل دفتر توسعه سامانههای مقیاس کوچک ساتبا در ارتباط با آخرین وضعیت برنامه وزارت نیرو برای اجرای طرحهای حمایتی ساخت نیروگاه های خورشیدی خاطرنشان کرد: وزارت نیرو در حال حاضر از برنامه تعیین شده جلوتر است و در همین لحظه وزارت نیرو آمادگی احداث بیش از ۵۰ هزار نیروگاه خورشیدی حمایتی را دارد. تاکنون فرایند شناسایی و صلاحیت سنجی بیش از ۵۰ هزار خانواده که امکان احداث نیروگاه خورشیدی دارند، انجام شده و از سوی وزارت نیرو مشکلی در ارتباط با پیش برد سریع این طرح وجود ندارد.
وی با اشاره به چالشهای پیش روی ساخت سامانه های خورشیدی حمایتی تصریح کرد: با وجود اینکه ساتبا زیرساخت های لازم برای ساخت سامانه کوچک مقیاس تجدیدپذیر و اتصال به شبکه را ایجاد کرده، نهادهای حمایتی اعلام کرده اند که باید همکاری بانک ها برای پرداخت تسهیلات تسریع شود چراکه بررسی ها حاکی از این است، اعتبارات اشتغال زایی اختصاص یافته به خانواده های تحت پوشش کمیته امداد برای پرداخت تسهیلات ساخت نیروگاه های خورشیدی جذابیت لازم برای تحقق اشتغال را در بین جوامع روستایی داشته و به اذعان نهادهای حمایتی، هیچ طرح اشتغال زایی به اندازه طرح احداث سامانه های خورشیدی، پایداری و جذابیت اقتصادی برای درآمدزایی خانواده های محروم نداشته است.
محمدنژاد با تاکید بر اینکه منابع پایداری از سوی وزارت نیرو برای خرید تضمینی برق تجدیدپذیر پیش بینی شده است، اضافه کرد: علاوه بر اینکه با اجرای این طرح خانواده های تحت پوشش توانمند می شوند و برای آنان درآمد پایدار ایجاد می کند، توسعه نیروگاه های خورشیدی ایجاد شده در روستاها سبب آبادانی و ایجاد صنایع تبدیلی در مناطق روستایی و مهاجرت معکوس می شود.
وی با بیان اینکه با ساخت 550 هزار سامانه خورشیدی 2750 مگاوات ظرفیت نیروگاهی تولید برق ایجاد می شود، مزایای ساخت چنین نیروگاه هایی را برشمرد و ادامه داد: پراکندگی نیروگاه های ساخته شده موجب تقویت شبکه برق، صرفه جویی انرژی و آب، رونق گرفتن کسب و کار روستایی و محلی و ایجاد امنیت انرژی در محل مصرف و کاهش آلاینده های زیست محیطی حاصل از مصرف سوخت های فسیلی می شود چرا که وابستگی به سوخت نیروگاه های تامین کننده برق شبکه سراسری ندارند و می توانند دسترسی به برق را در انتهای خط توزیع تامین کنند.
مدیرکل دفتر توسعه سامانههای مقیاس کوچک ساتبا یادآور شد: ساخت برنامه ساخت 550 هزار سامانه خورشیدی 5 کیلوواتی یکی از هوشمندانه ترین طرح های ملی است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در حال اجراست و مزیت های ملی برای کشور داشته است.
لینک کوتاه شده : Energyhorizon.ir/n/53e1c
نظرات