انرژی ، قلب چالش اقلیمی و کلید راه حل آن

انرژی ، قلب چالش اقلیمی و کلید راه حل آن

سوخت های فسیلی با اختلاف زیادی بزرگترین عامل تغییرات اقلیمی جهانی هستند و بیش از 75 درصد از انتشار گازهای گلخانه ای جهانی و تقریباً 90 درصد از تمام انتشار دی اکسید کربن را تشکیل می دهند.

چشم انداز انرژی به نقل از بخش اقدام اقلیمی سازمان ملل : بخش زیادی از گازهای گلخانه ای که زمین را پوشانده و موجب گرمایش زمین شده است، از طریق تولید انرژی، با سوزاندن سوخت های فسیلی برای تولید برق و گرما تولید می شوند.

سوخت های فسیلی مانند زغال سنگ، نفت و گاز، با اختلاف زیادی بزرگترین عامل تغییرات اقلیمی جهانی هستند و بیش از 75 درصد از انتشار گازهای گلخانه ای جهانی و تقریباً 90 درصد از تمام انتشار دی اکسید کربن را تشکیل می دهند.

برای جلوگیری از وخیم تر شدن تأثیرات تغییرات اقلیمی، انتشار گازهای گلخانه ای تا سال 2030 باید تقریباً تا نصف کاهش یابد و تا سال 2050 به صفر خالص برسد.

برای دستیابی به این هدف، باید وابستگی خود به سوخت های فسیلی را پایان دهیم و در منابع جایگزین انرژی سرمایه گذاری کنیم که تمیز، قابل دسترس، مقرون به صرفه، پایدار و قابل اعتماد باشند.

منابع انرژی تجدیدپذیر که به وفور در اطراف ما وجود دارند، توسط خورشید، باد، آب، زباله و گرما از زمین تامین می شوند و توسط طبیعت دوباره تولید می شوند و دی اکسید کربن یا آلاینده های کمی در هوا منتشر می کنند.

سوخت های فسیلی هنوز بیش از 80 درصد از تولید انرژی جهانی را تشکیل می دهند، اما منابع تمیزتر انرژی در حال افزایش هستند. در حال حاضر حدود 29 درصد از برق از منابع تجدیدپذیر تامین می شود.

در اینجا به پنج دلیل اشاره می کنیم که چرا تسریع انتقال به انرژی پاک ، مسیر رسیدن به سیاره ای سالم و قابل سکونت برای امروز و برای نسل های آینده است.

1. منابع انرژی تجدیدپذیر در همه جا اطراف ما هستند

هشتاد درصد از جمعیت جهان در کشورهایی زندگی می کنند که وارد کننده خالص سوخت های فسیلی هستند. یعنی حدود 6 میلیارد نفر به سوخت های فسیلی از کشورهای دیگر وابسته هستند، که آنها را در برابر شوک ها و بحران های ژئوپلیتیکی آسیب پذیر می کند.

در مقابل، منابع انرژی تجدیدپذیر در همه کشورها موجود هستند و از ظرفیت آنها هنوز به طور کامل استفاده نشده است. آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA) برآورد می‌کند که 90 درصد از برق جهان می‌تواند و باید تا سال 2050 از انرژی‌های تجدیدپذیر تامین شود.

منابع تجدیدپذیر راهی برای خروج از وابستگی به واردات ارائه می دهند و به کشورها اجازه می دهند تا اقتصاد خود را متنوع کنند و آنها را از نوسانات غیرقابل پیش بینی قیمت سوخت های فسیلی محافظت کنند و همینطور رشد اقتصادی فراگیر، مشاغل جدید و کاهش فقر را به همراه داشته باشند.

2. انرژی تجدیدپذیر ارزان تر است

در واقع، انرژی تجدیدپذیر امروزه در اکثر نقاط جهان ارزان ترین گزینه برق است. قیمت فناوری های انرژی های تجدیدپذیر به سرعت در حال کاهش است. هزینه برق از انرژی خورشیدی بین سال‌های 2010 تا 2020، 85 درصد کاهش یافت. هزینه‌های انرژی بادی خشکی و فراساحلی به ترتیب 56 درصد و 48 درصد کاهش یافت.

کاهش قیمت، انرژی‌های تجدیدپذیر را در همه جا جذاب‌تر می‌کند - از جمله برای کشورهای با درآمد کم و متوسط، که بیشتر تقاضای اضافی برای برق جدید از آنجا می آید. با کاهش هزینه ها، فرصت واقعی برای تامین بخش زیادی از برق جدید در سال های آینده از طریق منابع کم کربن وجود دارد.

تولید برق ارزان از منابع تجدیدپذیر می تواند 65 درصد از کل برق جهان را تا سال 2030 تامین کند. می تواند 90 درصد از بخش برق را تا سال 2050 کربن زدایی کند، انتشار کربن را به شدت کاهش دهد و به کاهش تغییرات اقلیمی کمک کند.

اگرچه انتظار می رود هزینه های انرژی خورشیدی و بادی نسبت به سطوح قبل از همه گیری کرونا به دلیل افزایش کلی قیمت کالا و حمل و نقل، بالاتر بماند، اما رقابت آنها در واقع به دلیل افزایش شدید قیمت گاز و زغال سنگ، بهبود می یابد.

3. انرژی‌های تجدیدپذیر برای سلامت مفید هستند

طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO)، حدود 99 درصد از مردم جهان هوایی را استنشاق می‌کنند که از حد استانداردهای کیفیت هوا فراتر رفته و سلامتی آن‌ها را تهدید می‌کند، و بیش از 13 میلیون مرگ در سراسر جهان در هر سال به دلیل عوامل محیطی قابل اجتناب، از جمله آلودگی هوا، رخ می‌دهد.

سطوح ناسالم ذرات ریز معلق و دی‌اکسید نیتروژن عمدتاً از سوزاندن سوخت‌های فسیلی ناشی می‌شود. در سال 2018، آلودگی هوا ناشی از سوخت‌های فسیلی 2.9 تریلیون دلار هزینه‌های بهداشتی و اقتصادی ایجاد کرد، که حدود 8 میلیارد دلار در روز می‌شود.

بنابراین، تغییر به منابع انرژی پاک، مانند باد و خورشیدی، نه تنها به مقابله با تغییرات آب و هوا، بلکه به کاهش آلودگی هوا و بهبود سلامت نیز کمک می‌کند.

4. انرژی‌های تجدیدپذیر اشتغال ایجاد می‌کنند

هر دلار سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر، سه برابر بیشتر از صنعت سوخت‌های فسیلی، شغل ایجاد می‌کند. آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) برآورد می‌کند که گذار به سمت انتشار خالص صفر، منجر به افزایش بسیار زیاد مشاغل در بخش انرژی خواهد شد: در حالی که ممکن است حدود 5 میلیون شغل در تولید سوخت‌های فسیلی تا سال 2030 از دست برود، تخمین زده می‌شود که 14 میلیون شغل جدید در بخش انرژی پاک ایجاد شود، که منجر به سود خالص 9 میلیون شغل می‌شود.

علاوه بر این، صنایع مرتبط با انرژی به 16 میلیون نیروی کار دیگر نیاز خواهند داشت، برای مثال برای به عهده گرفتن نقش‌های جدید در تولید خودروهای برقی و لوازم بسیار کارآمد یا در فناوری‌های نوآورانه مانند هیدروژن. این بدان معناست که تا سال 2030، در مجموع بیش از 30 میلیون شغل در بخش انرژی‌های پاک، بهره‌وری و فناوری‌های با انتشار کم ایجاد خواهد شد.

تضمین یک گذار عادلانه، با قرار دادن نیازها و حقوق مردم در قلب گذار انرژی، برای اطمینان از اینکه هیچ‌کس عقب نماند، ضروری خواهد بود.

5. انرژی‌های تجدیدپذیر منطق اقتصادی دارند

حدود 7 تریلیون دلار در سال 2022 صرف یارانه صنعت سوخت‌های فسیلی شد، از جمله از طریق یارانه‌های آشکار، معافیت‌های مالیاتی و خسارات بهداشتی و محیطی که در هزینه سوخت‌های فسیلی محاسبه نشده بود.

در مقایسه، برای رسیدن به انتشار خالص صفر تا سال 2050، سالانه حدود 4 تریلیون دلار باید تا سال 2030 در انرژی‌های تجدیدپذیر – از جمله سرمایه‌گذاری در فناوری و زیرساخت – سرمایه‌گذاری شود.

هزینه اولیه برای بسیاری از کشورها با منابع محدود می‌تواند دلهره‌آور باشد و بسیاری برای انجام این گذار به حمایت مالی و فنی نیاز خواهند داشت. اما سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر نتیجه خواهد داد. تنها کاهش آلودگی و تأثیرات آب و هوا می‌تواند تا سال 2030 سالانه تا 4.2 تریلیون دلار برای جهان صرفه‌جویی کند.

علاوه بر این، فناوری‌های تجدیدپذیر کارآمد و قابل اعتماد می‌توانند سیستمی را ایجاد کنند که کمتر در معرض شوک‌های بازار قرار گیرد و با متنوع‌سازی گزینه‌های تأمین برق، انعطاف‌پذیری و امنیت انرژی را بهبود بخشد.

 

لینک کوتاه شده : Energyhorizon.ir/n/3560a

نظرات

ثبت نظر

Captcha  
به روزرسانی کد